潘尤龙

作者: 教授 / 2014-12-30 / 阅读:

潘尤龙
1986年毕业于清华大学美术学院雕塑专业,胡润艺术榜上榜艺术家,教授、硕士生导师,高级工艺美术师,福州大学工艺美术研究院院长,福州大学非物质文化遗产研究中心主任,中国工艺美术学会常务理事,福建省雕塑学会会长。长期从事泥塑、浮雕、公共环境雕塑创作,部分作品陈列于人民大会堂福建厅、台湾厅和福建省人民政府议事厅等公共空间,多件雕塑作品获得“百花奖”金奖。

Pan Youlong, graduated from the Sculpture Department of Academy of Arts & design, Tsinghua University in 1986. He has been listed as ”Hurun Most Successful Chinese Artists Alive Today “. In 2017, he was honored as "the master of Chinese traditional arts and crafts". He is currently the chairman, professor, master's supervisor and senior craft artist of the Department of Sculpture, Xiamen Academy of Arts and Design, Fuzhou University. He is also the president of Academy of Arts and Crafts, Fuzhou University; the director of the Research Center of Intangible Cultural Heritage, Fuzhou University; the executive director of Chinese Arts and Crafts Institute and the vice president of Fujian Sculpture Artists Association. He has been engaged in the creation of clay sculpture, relief sculpture and public environment sculpture for a long time. Some of his works are displayed in many public places such as Fujian Hall and Taiwan Hall of the Great Hall of the People, and the Conference Hall of Fujian Government etc. Several sculpture works won the "Hundred Flowers Award".

教学与研究方向:
担任雕塑专业基础课程、专业课程包含泥塑、浮雕、公共环境雕塑创作、毕业创作。

学术成果及荣誉:
发表论文:
《刍议阴沉木因材施艺雕刻之价值》、《谈寿山石雕刻创作中虚实意境》、《田石与雕饰艺术审美的探索》、《谈福建工艺美术雕刻行业现状与未来人才的培养》等七篇分别在《多元·创意·和谐》、《雕塑》、《美术学报》、《艺术·生活》等CN刊物上发表。

所获奖项:
1.金属雕塑作品《朱熹》、《李白》获2015年中国工艺美术百花奖金奖;
2.雕塑作品《郑成功》、《拓荒》、《练氏夫人》、《邓小平领袖像》、《成吉思汗》、《幸福人生》等获得全国及省市美术作品展多次奖项。

研究课题:
《残疾人工艺美术队伍培训模式探索》科研课题获得省教育厅科研课题项目A类;厦门市科协技术协会重大课题——残疾人工艺美术培训。

《练氏夫人》《北京人民大会堂台湾厅郑成功雕塑》

《李白》《朱熹》